ABD’nin Ukrayna gündemiyle çağrıda bulunduğu BM Güvenlik Konseyi toplantısında sert tartışmalar yaşandı. Dikkat çekici bir ayrıntı, Rusya’nın Batı’yı Ukrayna’da Nazileri iktidara getirmekle suçlamasıydı.
Batı’nın genel olarak kompleksten uzak tavır sergilediğini teslim etmeliyiz. Yani Rus tarafının “vitrin değeri” taşıyan iddiasının tüm unsurları zaten Batı medyasının ve Batı siyasetinin de gündeminde.
Peki Rusya’nın kendisi öyle mi? Batı “kendini yermekten” bile maddi-manevi çıkar elde etmenin yollarını yaratabilirken Ukrayna toprağının %7’sini işgal eden Putin Rusya’sına tek sesli bir korku melodisi hâkim.
Oysa Batı medyasında yanlı ve karşıt içeriklere aynı anda erişmek mümkün oluyor. Yükselen aşırı sağa ve neo-Nazi akımlara Putin Rusyası’nın sponsor olduğu gerçeği de buna dâhil!
Rusya BMGK’da Batı’yı Nazi’leri desteklemekle itham ederken temcit pilavı gibi ısıtılan İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma meseleleri kastediyor. Bir yandan da Ruslar Zelenskiy’i Yahudi köklerine ihanet edip Ukrayna milliyetçiliğine teslim olan bir kişiliksiz olarak tanıtmaya gayret ediyor. Etnik arka planı ulusal kimlikle çatıştırmanın emperyalist taktiği elbette Rusların uzmanlık alanı.
Devlet Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev’in Ekim ayında Kommersant’a verdiği bir makale, Rus devletinin “etnik kart” öne sürme reflekslerini kullanma becerisine dair önemli bir örnek. Medvedev burada bir yandan Ukrayna devletini Nazi kalıntısı olarak itham ediyor ama bir yandan da aynen Nazilerin Lebensraum tezlerinin bir tekrarı gibi Ukrayna’nın Rusya’nın doğal uzantısı olduğu tezini işliyor.
En azından Ukrayna özelinde yayılmacı ve ırkçı yaklaşım geliştirenin Rusya tarafı olduğu konusunda bir şüphe yok. Fakat Batı’yı Nazi sponsorluğu ile suçlayan Rusya’nın uzunca bir süredir Batı’daki aşırı sağ yükselişinin baş destekçisi olduğu gerçeği nedense göz ardı ediliyor.
Almanya’da AfD, Avusturya’da FPÖ, Fransa’da Marine Le Pen’in Ulusal Cephesi, Macaristan’da hem Fidezs hem Jobbik, İtalya’da Lega Nord, Avrupa’da Rusların ayan beyan semirttiği ırkçı gerici partilerden öne çıkanlar.
Ukrayna’da Nazi parmağı arayan Putin’in partisi “Birleşik Rusya”, Avrupa şüpheciliğini (Euroscepticism) ve AB karşıtlığını güçlendirme stratejisi kapsamında Avrupa’da işte bu Nazi kalıntısı partilerle işbirliği protokolleri imzalıyor. Hatta bu partilere mensup milletvekillerinin Ruslardan aldığı örtülü paralar iki üç ayda bir küçük “vaka-i âdiyeler” olarak Avrupa basınında patlıyor.
Rusya Batı’da siyasi partiler dışındaki meşrû-gayrımeşrû sağ oluşumlara ise, kendi aşırı sağ grupları vasıtasıyla dokunuyor, Rus Emperyal Hareketi (RID/RIM) gibi terör listesine girmesi gereken Rus ırkçısı gruplara bu amaçla yol veriyor.
Fakat Rusya’nın aşırı sağa olan ısrarlı desteği Avrupa siyaseti ile sınırlı değil. Amerikan Cumhuriyetçi Partili siyasetçilerin karıştığı Facebook-Cambridge Analytica veri skandalını hatırlayın. Cambridge Analytica’nın 2016 ABD Başkanlık seçimleri öncesi 50 milyon Facebook kullanıcısının kritik veri analizini Ruslara da sattığı ortaya çıkmıştı.
Amerikan istihbaratının kapsamlı 2017 raporu ise, Putin’in emri ile 2016 Başkanlık seçimlerine Trump lehine müdahale çabasına girişildiğini gösteriyordu. 2020’deki Senato İstihbarat Komisyonu da aynı görüşü tekrar etmişti.
Rusya’nın aşırı sağı destekleme stratejisinden Türkiye’nin de payını aldığı gerçeği ise ayrı bir inceleme konusu. Bu yazının odağını dağıtmamak adına yalnızca bahsini etmekle kalalım. Türkiye’nin AKP-MHP (ve Perinçek) ittifakıyla sürüklendiği aşırı sağ çukurun dış politikadaki Putinci/Avrasyacı serüvene kusursuz eklemlendiğini görmek zorundayız.
—
https://www.businessinsider.com/russia-foment-election-violence-us-far-right-ties-experts-2020-9
https://www.polygraph.info/a/cambridge-analytica-links-russia-/29120279.html
www.dni.gov%2Ffiles%2Fdocuments%2FICA_2017_01.pdf&clen=1589106&chunk=true
https://www.nbcnews.com/news/world/europe-s-far-right-enjoys-backing-russia-s-putin-n718926
https://www.dw.com/en/austrias-far-right-fp%C3%B6-party-under-scrutiny-for-ties-to-russia/a-48822539
https://www.dw.com/en/cdu-afd-markus-frohnmaier-russia/a-48254870
https://www.kommersant.ru/doc/5028300?from=glavnoe_1#id2123318
https://www.amerikaninsesi.com/a/senato-raporu-rusya-2016-secimlerine-mudahale-etti/5384114.html