AKP iktidarı, giderayak TSK Personel Kanunu’nda yapacağı değişiklikle Türk Ordusuna son darbeyi vurmaya hazırlanıyor.
Geçtiğimiz gün ortağı MHP ile birlikte Meclis’e sunulan kanun teklifinde yapılması öngörülen 49 değişiklikle, Genelkurmay’ın yetkileri tümden elinden alınırken, bu yetkilerin Milli Savunma Bakanlığı’na verildiği görülüyor.
Burada aslında fiili durumun kanunlarda yapılacak değişiklikle yasalaşması olarak ortaya çıkan bir durum var. Yoksa fiilen Genelkurmay başkanının Türk Ordusuyla ilgili herhangi bir tasarrufu zaten yıllardır yok.
AKP’de böyle düşünmüş olacak ki, kanunen de Genelkurmay başkanını bu yüklerden kurtarma gereği duymuş. Verilen kanun değişikliği ile birlikte Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararı ile general ve amirallerin terfi ve görev sürelerinin uzatılmasına yönelik işlemler bakanın teklifiyle yürütülecek, Genelkurmay başkanının görüşü alınmayacak. Milli Savunma Bakanı atayacak, Genelkurmay başkanı da olur verecek.
Bu değişiklikle birlikte yapılacak yeni düzenlemeye göre TSK’daki muharip ve yardımcı sınıfların belirlenmesinde de “Genelkurmay başkanının görüşünün alınması” kaldırılarak, yerine “Milli Savunma Bakanlığı’nın karar vermesi” getiriliyor. Yani artık TSK’daki bütün karar verme mekanizması Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanıyor.
Özellikle atama ve terfilerde göstermelik de olsa Genelkurmay’a söz hakkı verilmemesi, TSK komuta kademesinin artık tamamen işlevsiz hale getirilmesi anlamına geliyor. Türk Ordusundaki terfi, atama, meslekten ihraç kararlarına artık askeri makamlar değil, Milli Savunma Bakanlığı, hatta bakanlıktaki etkili bir daire başkanı, bakanın mensubu olduğu siyasi partinin yöneticileri, milletvekilleri karar verebilecek.
Fiiliyatta böyle değil miydi? Elbette böyleydi ama fiiliyatta olması başka anlama gelir, kanunen olması başka anlama gelir.
Siyasal İslamcıların 100 yıllık bir rüyası vardı: Ülkeyi kurtaran, Türkiye Cumhuriyeti’ni sadece dış düşmanlara karşı değil, içerde de başta irtica olmak üzere pek çok unsura karşı koruyan, Atatürk ilkelerine bağlı Türk Ordusunu tasfiye etmek ve kendi iktidarlarına bağlamak. İşte bu kanun değişikliğiyle, Türk Ordusu tümüyle gerici AKP iktidarının Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanmış olacak.
Elbette kanunda “Milli Savunma Bakanı karar verecek” yazıyor diye tüm yetki Milli Savunma Bakanı’na verilmiyor. Asıl yetkinin kimde olduğu hepimizin malumu.
Terfi ve atamalarda Genelkurmay’ın bir yetkisinin kalmamasının emir-komuta zincirini bozacağı söyleniyor. Elbette ki böyle bir durum, TSK’nın işleyişini olumsuz bir şekilde etkileyecektir. Ancak şu da var ki, epey uzun süredir o emir-komuta zinciri bozulmuş durumdadır. Genelkurmay başkanı bile en son ne zaman orduya emir verdiğini bilmiyordur. Türk Ordusu, özerkliğini yitireli çok oldu.
Şimdi “Ordu siyasalaşacak” falan diye yakınmanın da bir anlamı yok. Türk Ordusu AKP eliyle zaten siyasallaşmıştı. Ergenekon’du, Balyoz’du, 15 Temmuz’du derken, kumpaslarla tasfiye edilen Türk Ordusu’nun yerine zaten AKP tarafından siyasallaşmış bir ordu kurulmaya başlanmıştı. Yapılan bu değişiklik, aslında AKP’nin orduyu siyasallaştırmasını kanuni çerçeveye alması demektir.
General ve amirallerin terfilerinde Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) üyelerinin üçte ikisinin kabulü şartı vardı. Yeni teklifle bu madde de değiştirilecek. Yeni düzenlemeye göre 7 sivil, 5 askerden oluşan YAŞ üyelerinin 6’sının onayı alınınca terfiler gerçekleşebilecek. 15 Temmuz’dan sonra YAŞ’ın üye sayısı ve yapısı değiştirilmiş ve bakanlıkların dahil edilmesiyle sivil üyelerin (AKP’lilerin) sayısal üstünlüğü sağlanmıştı. Şimdi ise göstermelik asker üyelerin söz hakları dahi ellerinden alınıyor.
AKP’nin Meclis’e sunduğu yeni düzenleme, AKP tarafından Türk Ordusuna vurulmuş son darbedir. AKP’nin Türkiye Cumhuriyeti’ni ordusuz, dolayısıyla savunmasız bırakma mücadelesinin son adımıdır.
Türk Ordusunu tamamen AKP’ye bağlayacak kanun teklifinin ilk imzacılarından birinin Mehmet Ali Çelebi olması da bizi şaşırtmadı. Bir zamanlar “Mustafa Kemal’in askeri” diye muhalefetin desteklediği Çelebi’nin, aslında Erdoğan’ın askeri olduğu da böylelikle kanıtlanmış oldu.