Depremin dördüncü gününde can kaybı 13bine yükseldi. Kritik 72 saat geçti. Kurtarmalar hala yetersiz. Depremden sağ kurtulanların ihtiyaçları hâlâ giderilmedi. Soğukla, açlıkla sınanmaya devam ediyorlar.
İlk andan itibaren bu haberleri Twitter’dan takip ediyoruz. Birebir çekilen videolar, göçük altındaki insanların yerini tespit edenler, yakınlarını arayanlar Twitter aracılığıyla sesini duyuruyor.
Depremin üçüncü gününde Twitter’da sıkıntı yaşanmaya başladı. Yalnızca deprem bölgesinde değil, tüm Türkiye’de Twitter bantının daraltıldığı anlaşıldı. Yaklaşık 12 saat Twitter’a giremedik.
Elon Musk’ın yaptığı açıklamayla Twiteer bantını iktidarın engellediğini, çözmek için görüşmelere devam ettiklerini açıkladı. Son olarak Twitter yetkilileri dezenformasyonla mücadele edeceğini söyleyerek, anlaşıldığı belirtildi.
Dezenformasyon dedikler şey nedir peki? İnsanların “Devlet nerede?” çığlığı atmasını özellikle engellemeye çalışıyorlar.
Bölgedeki bakanları halk protesto ediyor. Adıyaman’da bulunan Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu neredeyse linç ediliyordu, Adıyaman Valisi’yle birlikte lüks aracına binerek kurtuldu. Bu görüntüleri ilk Twitter’da gördük.
İnsanlar yardımlaşmayı Twitter üzerinden organize etti. Nelere ihtiyaç olduğu belirlenerek, bunların nasıl ulaştırılacağı bile buradan karalaştırılıyordu. Twitter kullanıcıları devletin yapması gerekenleri yapmaya çalışıyordu. İktidar yapamadığını, başkalarının yapmasını istemiyor. Meseleleri insan olmadığı için sadece gövde gösterisi yapmak istiyorlar.
Deprem bölgesine ilk başta AFAD dışında diğer gönüllü kurtarma ekiplerini almayan iktidar, kendi dışında hiç kimseyi istemiyor. Bunu Twitter’da yaparsan, onu da engellerim diyor. İktidarın acziyeti, Twiteer sayesinde daha net anlaşıldı.
Hatay Havalimanı’nın Ankara Belediyesi tarafından onarılmaya başladığını Twitter’dan öğrendik. 3 gündür bölgeye gidecek yardımın merkezi olacak havaalanını tamir etmeyen iktidarın organize olamadığı böyle anlaşıldı.
Tüm deprem bölgesinde, özellikle Hatay’da internet ve telefonlar çekmiyor. Haber kanalları bağlanmakta, kayıtları göndermekte ciddi sıkıntılar yaşıyor. Telefon şirketleri bunu çözecek bir adım atmadı.
Bu sefer İBB devreye girdi. Seyyar istasyonlar getirerek, bunu çözmeye çalışıyor. İletişimi bile sağlayamayan iktidar, nasıl can kurtaracak?
Twitter yasağının devam etmeyeceği belliydi. İktidar dünya çapında tepki gören bu yasağı kaldırmak zorunda kalacaktı. Bu bile yönetimin ne kadar aciz olduğunu gösteriyor. Depremin yaralarını sarmak yerine olayı kapatmaya çalışıyorlar. Yanlış adımlar atıyorlar, çünkü panik halindeler. Bu adımlar, kendi sonlarını değiştiremeyecek.