Bugün 10 Kasım.
Tüm Türkiye’de Türk milleti olarak ebedi önderimiz Atatürk’ü saygı, sevgi ve özlemle anıyoruz.
9’u 5 geçe, Ata’mızın hayata gözünü yumduğu an, hepimiz 1 dakikalığına Ata’mıza saygı duruşuna geçerek, kendi hayatımızı durdurarak, Atatürk’e saygımızı ve minnetimizi sunuyoruz.
Ancak Türk milletinin genel çoğunluğunun paylaştığı bu duyguları paylaş(a)mayanlar da var.
Bugün devlet töreni için Anıtkabir’e gidenlerin önemli bir çoğunluğu bir mecburiyeti yerine getirmek, Atatürk’ün huzuruna “sap gibi durmak” için çıktı.
10 Kasım’da Atatürk’ü anamayanlar sadece devlet erkanının tepesini işgal eden zevat değil. Şöyle kabaca bir basın taraması, kimlerin Atatürk’ü anmadığını, anamadığını, zorla andığını bizlere göstermektedir.
Öncelikle Atatürk’ü hiç anmayanlar…
Bunlar Siyasal İslamcıların gazete ve televizyonları. Burada özellikle dikkat çekilmesi gereken Milli Görüşçüler. Kılıçdaroğlu’nun Altılı Masa ortağı olan, parti binalarına Atatürk resmi asılınca kimi muhaliflerin heyecan yaptığı Milli Görüşçüler, ne Milli Gazete‘de, ne de TV5‘te Atatürk’ü anmadılar. Saat 9’u 5 geçe TV5 normal yayınına devam ediyordu.
Milli bayramlarda ekranına Türk bayrağı koyarken Atatürk’ü koymayan TV5‘in ekranında bugün de Atatürk yoktu. Onlara göre Atatürk hiç var olmamış gibidir. En son Vahdettin’de kalmışlar.
Siyasal İslamcı gazetelerden Milat, Yeni Asya, Diriliş Postası gibi gazeteler de Atatürk’e hiç yer vermeyenlerdendi.
Bunların dışında elbette iktidar medyası zorlama anmalarla geçiştirmeye çalışmışlar. Türkiye gazetesi logosunun yanında küçücük bir anma haberi yapmış. Yeni Şafak ise “Atatürk” dememek için logonun yanına Atatürk’ün resmini koyup “Bugün 10 Kasım saygıyla anıyoruz” yazmışlar.
Yine Atatürk diyemeyenlerden Yeni Akit‘in birinci sayfasında Yüksel Serdengeçti anmasıyla ilgili haberin altında “Gazi Mustafa Kemal anılıyor” başlığıyla küçücük bir haber var.
Atatürk’ü anıyormuş gibi yapıp aslında anmayan başka gazeteler de vardı: Sosyalist Evrensel ve BirGün gazeteleri.
Evrensel, birinci sayfasında verdiği küçük bir haberde Anıtkabir resminin altında “Atatürk tüm yurtta anılacak” demiş. Demek oluyor ki, Evrenselciler bu anmaya da dışarıdan “izleyici” olarak katılacaklar. “Anılacak” demek, birileri anacak ama biz anmayacağız demek. İç sayfadaki haber de aynı minvalde.
Aynı yaklaşım, BirGün gazetesinde de var. Logonun yanında “saygı ve özlemle anıyoruz” yazısının altında “her yerde anılacak” başlığı var. Anlaşılan BirGüncülerin kafası biraz karışık, anmakla anmamak arasında kalmışlar.
Her iki gazetenin internet sitelerindeki haberin başlığı ise benzer: “Mustafa Kemal Atatürk anılacak.” En nihayetinde bu “sosyalist” gazetelerimiz de Atatürk’ü anamayanlar kervanına katılmış oluyorlar.
Bu iki solcu gazetenin diğerlerinden bir farkı var: BirGün ve Evrensel gazeteleri Atatürk’ü anmadıkları gibi CHP’li belediyelerden Atatürk anması ilanı alıyorlar. İlan parası güzel, ikiyüzlülük daha da güzel. Ama bu ikiyüzlülük sadece bu gazeteler için geçerli değil. Atatürk’ü anmayan bu gazetelere ilan veren CHP’li belediyeler de bu ikiyüzlülüğe ortak.
Her iki kesimin de, yani Siyasal İslamcılarla “sosyalist”lerin, derdi aynı: Atatürk’ün kurduğu ulus temeline dayanan Türkiye Cumhuriyeti! O nedenle Cumhuriyet’in 100. yılında coşamaz, hatta coşanları eleştirirler ve yine o nedenle ölüm yıl dönümünde Türk milletinin Ata’sını anamazlar.
Tüm bu Atatürk’ü anmayanlara, anamayanlara karşın Türk milleti nasıl Cumhuriyet’in 100. Yılını büyük bir coşkuyla kutladıysa, bugün de varlığını, Cumhuriyet’ini borçlu olduğu Atatürk’ü aynı şekilde saygı ve özlemle anacak.
Atatürk, Türk milleti var olduğu sürece Türklerin fikrinde, zihninde ve kalbinde yaşamaya devam edecek. 10 Kasımlar bir yas günü olarak değil, Türk milletinin Atatürk’e emanetine sahip çıkacağına dair verdiği sözü yinelediği bir mücadele günü olarak geçecek.