Türk milletine mal olmuş bir slogan
“Mustafa Kemal’in Askerleriyiz”, Cumhuriyet tarihinin en çok tutan, halka en çok mal olmuş, en yaygın atılan sloganlarından birisi. Belki de birincisi…
Nereden çıktı peki bu slogan?
Türk Solu’nun başyazarı Gökçe Fırat’ın 2010 yılında ortaya attığı bir slogan bu… Gökçe Fırat, Atatürkçü subayları bir bir hapse gönderen Ergenekon tutuklamalarını protesto etmek için, bir sivil olarak, “Ben de Mustafa Kemal’in Askeriyim” demişti…
Sloganın Türk milletine mal olması ise Gezi eylemleriyle birlikte başladı diyebiliriz… Türkiye’nin dört bir yanında Türk milletinin AKP iktidarına karşı sokaklara döküldüğü o günlerde, 2013 yaz aylarında, meydanlar “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” sloganlarıyla inliyordu.
Türk siyasi tarihinde içinde Atatürk geçen pek çok slogan da oldu. “Atatürk Gençliği görev başında” gibi… Ancak hiçbiri “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” sloganı kadar yaygınlaşmadı. Çünkü bu sloganın bir güzelliği “askerleriyiz” sözcüğüyle bir kararlılık, bağlılık ve “ölene kadar mücadele” ruhu barındırmasıdır. Ve elbette içinde “Mustafa Kemal”in geçmesidir. İçinde “Atatürk” olan biricik slogan… Tabii ki tutacak… Tabii ki milyonlar atacak…
Mustafa Kemal’in askeri olmak ne demek?
Kurtuluş Savaşı döneminde “Mustafa Kemal’in askeri” olmak demek, Kuvayı Milliye saflarında çarpışmak ya da cephe gerisinde Milli Mücadele’ye destek olmak anlamına geliyordu. Mermi atölyelerinde çalışan ya da asker için kıyafet diken kadınlarımız da Mustafa Kemal’in askeriydi… Yunan’a karşı savaşan Mehmetçik de… İnebolu’dan Ankara’ya silah ve cephane taşıyan da…
Cumhuriyet’in kuruluşuyla birlikte Mustafa Kemal’in askeri olmak, Cumhuriyet ideallerine sahip çıkmak, Atatürk’ün devrim ve ilkelerinin savunucusu olmak demekti.
Atatürk’ün ölümünden sonra ise, Mustafa Kemal’in askeri olmak, Atatürkçü bir Türkiye için çalışmaktan başka bir anlama gelmiyordu.
AKP iktidarıyla birlikte ise, “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” tek tek Türk insanının bir hedefi ve duruşu olmanın ötesine geçerek binlerin, on binlerin, yüz binlerin, milyonların dilindeki bir slogana dönüştü.
“Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” demek, AKP’nin kurduğu sisteme karşı olmak, tüm baskıya karşın muhalif olma bilincinde olmak anlamına gelmeye başladı. “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” aslında kararlılığın bir sloganı… AKP baskısına teslim olmama kararlılığının… Gerici dalgaya kapılmama kararlılığının…
CHP neden “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” sloganını atmaz?
Türk milletinin “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” sloganı atmasının nedenleri ortada. Peki Türk milletinin bu kadar benimsediği bir sloganı CHP niçin atmaz?
CHP derken, CHP tabanını ya da CHP seçmenini kastetmiyoruz tabii ki… CHP yönetiminden bahsediyoruz.
Çünkü CHP tabanının da, CHP seçmeninin de bu sloganla hiçbir sorunu yok. Neden olsun ki?
CHP ne zaman bir seçim başarısı kazansa, seçim gecesi toplanan kalabalıkların en çok attığı slogan değil mi “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”? Ya da CHP bir bayram kutlaması ya da konser düzenlese, hep bu slogan atılmaz mı?
Ama dikkat edin, kitle o sloganı atar ama etkinliği ya da eylemi düzenleyen CHP’nin yöneticileri o sloganı asla attırmaz! Hoparlörden, miting otobüsünden, megafondan o sloganı asla duyamazsınız…
Öyleyse soruyu tekrar soralım: CHP yönetimi, tabanının ve seçmeninin bu kadar çok attığı bir sloganı neden sahiplenmiyor?..
Sonuçta olması gereken şudur: Bir slogan toplum tarafından benimsenmişse, tutmuşsa, sen de o toplumun sesi olmak için yola çıkmış bir siyasi hareket isen, o sloganı benimsersin, mitinglerinde kullanırsın.
CHP yönetimi ise “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” sloganını benimsemek bir yana, sloganı resmen sansürlüyor.
Mesela Ankara ve İstanbul başta, belediye başkanlığı seçimlerinde büyük zaferler kazanılır, seçim akşamı büyük kalabalıklar toplanır CHP binaları önünde. Seçimi kazanan CHP’li başkan, halkı selamlar. Halkın dilinde tek bir slogan vardır: “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz!”
Seçilen CHP’li başkan ise sanki o slogana eşlik etse siyasi hayatı bitecek ya da oracıkta vurulacakmış gibi ağzını sımsıkı kapatır, yumruklarını havaya kaldırır ama dudak hareketleriyle bile o slogana asla katılmaz.
Seçmeninden, tabanından, örgütünden bu kadar kopmuş başka bir siyasi parti var mıdır acaba?..
Hatta durumun vahametini şöyle bir örnekle de açıklayabiliriz.
Bir CHP seçmenini gözünüzün önüne getirin. Bir seçim kazanıldığında ilçe binasının önüne gitsin. Atacağı slogan nedir? Elbette “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz”.
Aynı CHP seçmeninin CHP’ye üye olduğunu düşünün. Desteklediği, belki de seçim çalışmalarına katıldığı bir belediye başkan adayı kazandığında, parti binası önüne gidip seçim gecesi hangi sloganı atacaktır?
Elbette “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz”…
Peki, bizim artık CHP üyesi olmuş arkadaşımız o ilçe örgütünde başkanlığa seçilse ya da belediye başkan adayı olup seçim kazansa, seçim gecesi asla atmayacağı/attırmayacağı slogan hangisi olacaktır?
Evet, bildiniz… “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz”.
Sanki CHP Tüzüğü’nde şöyle bir madde vardır: “Yöneticilerimiz, örgüt başkanlarımız ve belediye başkanlarımız ‘Mustafa Kemal’in Askerleriyiz’ sloganını asla atamaz ve attıramaz.”
Bir İmamoğlu söylemi: Teğmenler sloganı atsın, CHP asla atmasın!
Kara Harp Okulu’nun mezuniyet töreninde teğmenlerin bir ağızdan “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz!” sloganı atması doğal olarak büyük bir tartışma başlattı.
Bu tartışmada CHP’nin aldığı konum son derece ilginç. Kendi eylemlerinde, mitinglerinde ve seçim zaferi kutlamalarında “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” sloganını asla atmayan ve atanları da susturmaya çalışan CHP yönetimi, bir anda sloganı sahiplendi. Ancak son derece “uyanık” bir biçimde: “Bu slogan ancak askerler tarafından atılırsa sahiplenilir.”
Özgür Özel, teğmenlere net bir şekilde destek oldu ve sahip çıktı. Doğruya doğru… Ancak normalinde yapması gereken şey nedir? Kendi tabanının ve seçmeninin de çok attığı bu sloganı kürsüden haykırmak… Teğmenlere bu şekilde destek olmak…
Yaptı mı? Tabii ki yapmadı…
CHP Tüzüğü’nün o “gizli” maddesine uyuyordu çünkü.
O “gizli madde”nin etkilerini İmamoğlu’nun açıklamasında da görebiliriz. Teğmenlere şöyle sesleniyor İmamoğlu:
“‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ demeye devam edin. Darbeymiş, menfaatmiş… Hadi oradan…”
Peki siz İmamoğlu? Siz diyecek misiniz “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” diye?
“Hayır…”
Partiniz? CHP?…
“Asla!.. Kat’a!.. Dememeli!..”
Peki neden?
CHP içindeki Kürtçü zevatla hesaplaşmalı
CHP’nin “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganından bu kadar çekinmesinin nedeni ne olabilir?
Derler ya… Gözler kör, kulaklar sağır, diller lâl olmuş!
Bunun nedeni halktan kopukluk değil. Halkın bu sloganı attığını gayet iyi biliyorlar.
Bunun nedeni korku…
Bu korkuyu CHP yönetimi içinde yayan da parti içinde yıllardır egemen olan Kürtçü zevat…
Öncelikle slogandaki “Mustafa Kemal”den korkuyorlar. Çünkü CHP’nin Atatürkçü köklerine dönmesinden çekiniyorlar. Çünkü, bu Kürtçü zevatın yıllardır yürüttüğü bir program var: CHP’yi PKK’nın yedeği haline getirmek. Bu program sekteye uğrasın istemiyorlar…
İkincisi, slogandaki “asker” kelimesinden korkuyorlar. “Bu slogan sivil değil” diyerek bunu gizlemeye çalışsalar da gerçek bu değil. Öncelikle, milyonların attığı, statlarda bile atılan bir slogan kadar “sivil” ne olabilir dünya siyasetinde?.. Halka mâl olmuş bir slogan “sivil”dir elbette.
CHP içindeki Kürtçü zevat için “asker” kelimesi aynen Şeriatçılarda olduğu gibi bir “korku” uyandırır… Çünkü Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’le ve onun ordusuyla problemi olan Kürtçüler elbette “asker”i sevmez.
CHP’yi asıl halktan koparanlar Kürtçülerdir
CHP yıllardır tartışıyor: “Neden halktan koptuk? Halkla nasıl tekrar buluşabiliriz?”
Cevap aslında net…
Buyurun, cesur olun… Kürtçü zevatın yaydığı o korkudan kurtulun…
Halkla buluşmak istiyorsanız, halkın attığı sloganı atarak ilk adımı atın…
Ama CHP yönetimi neyi tercih ediyor? “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” sloganına tavır alarak bu sloganı atan halktan kopuyor…
Kürtçü zevat, yıllardır CHP’de şu propagandayı yaptı: “Atatürkçülük bizi halktan koparıyor. Siyasi söylemlerimizde sadece Atatürkçülük olduğu için halkla buluşamıyoruz.”
Bu propagandanın ne kadar yanlış olduğu günbegün ortaya çıkıyor. Atatürk’ü sloganlardan bile silmek isteyenlere yanıtı Türk milleti “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” sloganını atarak veriyor.
CHP, halkla birleşmek istiyorsa Atatürkçü olmalıdır. Atatürkçü köklerine dönmelidir. “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” demekten çekinmemelidir. Bu sloganı partiye yasaklayan gizli tüzük maddesini iptal etmelidir.
CHP, halkla kaynaşmasının önündeki en büyük engelin parti içindeki Kürtçü zevat olduğunun bilincine varmalıdır.
Madem bir tüzük kurultayı düzenliyorsunuz, buyurun ize halkla kucaklaşma fırsatı: Tüzüğünüzdeki o “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” sloganını yasaklayan gizli maddeyi kaldırın!