Bizim gündemimizden çoktan çıktığı için üzerinde pek durulmayan Koronavirüs Çin’de çok ciddi bir problem olarak yeniden ortaya çıktı.
Son günlerde basında kıyıda köşede Çin ile ilgili Korona haberleri çıkıyordu ama biraz da bizdeki rahat havayı bozmamak için olacak, basın çok da büyütmüyordu Çin’deki gelişmeleri.
Ancak Çin açısından tablo hiç de öyle değil. Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, Çin ana karasında son 24 saatte hastalık belirtisi gösteren 1184, hastalık belirtisi göstermeyen 26 bin 345 vaka saptandı.
Bu durum çok uzun zamandır vaka görülmeyen Çin’de panik havası yarattı. Gerçi hiç vaka görülmediği de ne kadar doğru, ondan da şüpheliyim.
Çin’de Covid-19’un varyantlarından biri olan Omicron’un bu kadar hızlı bir şekilde artmasıyla ilk akla gelen soru şu olabilir:
Bu virüs acaba Omicron’un başka bir varyantı da saklanıyor mu?
Çin gibi ilk Korona aşısını üreten, dünyanın en kalabalık nüfusunu çok kısa bir sürede aşılayan ve söylentilere göre bir yıldan fazla bir süredir hiç vaka görülmeyen bir ülkede Omicron’un kısıtlamaları kaldıran ülkelerden bile fazla sayıda vaka ve can kaybına sebep olması akla iki şeyi getiriyor:
Birincisi, Çin aşısı dediğimiz Sinovac aşısının hiçbir koruyuculuğu yokmuş. Böyle giderse Çin daha ağır bir tabloyla karşılaşabilir.
İkincisi de Çin dünyadaki Korona tehdidi olan Omicron varyantından başka bir tehditle karşı karşıya ve bunu gizliyor.
Bence ilk seçenek zaten bugüne kadar yaşadığımız tecrübeler sonucunda doğrulandı. Çin aşının çöp olduğu çok önceden ortaya çıkmıştı, bu son vaka artışı da kanıtı oldu.
Ancak ikinci seçeneği de yabana atmamak lazım. Çin’deki panik, acaba bir şeylerin üstü mü örtülüyor sorusunu akıllara getiriyor.
Çin’in en büyük şehri Şangay’da ‘sıfır vaka’ politikası nedeniyle günlerdir sıkı bir kapanma uygulanıyor. 26 milyondan fazla insanın yaşadığı kentte açlık sorununun baş gösterdiği belirtilirken evlerinden çıkmalarına izin verilmeyen insanların apartmanların camlarından attıkları çığlıklar tüm dünyada gündem olmuş durumda.
Eğer ikinci seçeneğin doğruluk payı varsa, Çin bir an önce yeni varyantla ilgili bilgileri Dünya Sağlık Örgütü ve diğer ilgili kuruluşlarla paylaşmalıdır. Paylaşmalıdır ki, yeni varyant dünyaya yayıldığında müdahalede gecikme olmasın.