Hatay, Lütfü Savaş’ı affetmedi!
31 Mart’ta ilginç bir seçime şahit olduk.
Aslında Gezi direnişimizden beri görmek istediğimiz ama bir türlü göremediğimiz seçim sonuçlarıydı izlediğimiz.
Türkiye haritası bayrak kırmızısına boyanırken, en çok merak ettiğimiz bölge elbette ki deprem bölgesiydi.
Deprem bölgesinde ise özellikle, ilk günler yalnız, sonraki günlerde de “garip” bırakılan Hatay’daydı gözler.
Hatay, AKP tarafından yalnız bırakılmıştı. Çünkü Hataylılar AKP’ye oy vermiyordu. AKP’li deprem bölgelerine konteyner kentler kurulurken, Hataylılar derme çatma çadırlarında yaşamaya çalışıyordu.
Evet, AKP Hatay’ı garip bırakmıştı!
Ama Hatay’ı esas garip bırakan CHP oldu!
Hataylıların, CHP’den tek bir isteği vardı: Lütfü Savaş aday olmasın!
Peki CHP ne yaptı?
Hatay’dan vazgeçti, Lütfü Savaş’tan vazgeçemedi.
Lütfü Savaş, 2014 seçimlerine kadar AKP’nin Antakya Belediye Başkanı’ydı. Hatay büyükşehir olunca, AKP, Lütfü Savaş’ın üzerini çizip, Sadullah Ergin’i aday gösterdi. Lütfü Savaş, AKP’den geçmesine rağmen o dönem sevilen bir isim olduğu için, oyların %41’ini alarak büyükşehire başkan seçildi.
2019’daki seçimlerde de halkın %55’i Lütfü Savaş’a destek verdi. Fakat 6 Şubat 2023 yılında yaşanan depremde, Lütfü Savaş düzgün bir sınav veremedi. Depremin üzerinden daha saatler geçmişken, onlarca insan enkaz altındayken rezidansların müteahhitlerini savunmaya kalktı. “Ben çok rahatım, hiçbir şeyin altında imzam yok” gibi saçma sapan bir açıklama yaparak, sorumluluklardan kaçmaya çalıştı.
Hataylıların yanında olmayan Lütfü Savaş’a, halk da tepki gösterdi ve aday olma dedi. Bundan daha doğal ne olabilir ki?
Peki CHP ne yaptı?
Kimi aday gösterirse göstersin kazanacakları Hatay’da Lütfü Savaş’ı yeniden aday gösterdiler.
“Hatay’a rağmen, size rağmen Lütfü Savaş” dediler.
Savaş’ın adaylığı süresince de tepkiler devam etti. Depremin yıldönümünde sokaklarda protesto edildi. Lütfü Savaş adaylıktan çekilmek yerine provokasyona uğradığını, korkmayacağını, sinmeyeceğini söyleyerek vatandaşı karşısına almaya devam etti.
Ardından Özgür Özel, “Elimizdeki en iyi aday o,” dedi.
Sonuç:
2019 seçimlerinde, halkın %55’inin oyunu alan CHP, 2024 yılında tüm Türkiye kırmızıya boyanırken, anlamsız Lütfü Savaş ısrarı yüzünden, %44 oy alan AKP’ye Hatay’ı teslim etti.
Adıyaman belediyesi 6 Şubat’ta yıkılmıştı
Deprem bölgesinde Hatay’dan sonra en çok yıkımın olduğu yer Adıyaman’dı. En şaşırtıcı seçim sonucu da oradan geldi. Adıyaman 47 yıl sonra kırmızıya boyandı. CHP’li Abdurrahman Tutdere oyların %49’unu alarak birinci, AKP’li Ziya Polat ise %27’yle ikinci oldu.
Adıyaman’daki bu değişimin nedenleri çok konuşuldu. Kimi Adıyaman depremden sonra günlerce yalnız kaldı dedi. Kimi deprem konutları Menzil’e dağıtıldı dedi. Kimi depremden sonra görmediğimiz belediye başkanı Süleyman Kılınç, TOGG’la şehir turu yaptı, ayakta durmaya çalışan Adıyaman’a hakaret bu dedi.
Bunların hepsi doğru. Ve eklenebilecek daha da çok neden var.
Ama şimdi 6 Şubat sonrasını yeniden hatırlayın. Bir fotoğraf karesi. Büyükçe bir enkaz. Geriye sadece bir tabela kalmış. Adıyaman Belediye Başkanlığı. İşte Adıyaman’da AKP o gün kaybetmişti belediyeyi. Yıkılan bina aslında yıkılan zihniyetin de habercisiydi.
AKP dönemi bitiyor
Kahramanmaraş da yine yıkımın fazla olduğu illerimizden. Oradaki seçim sonuçları da epey dikkate alınmalı bence. 2019 seçimlerinde, AKP adayı Hayrettin Güngör, halkın %67’sinin oyunu alarak belediye başkanı olmuştu. Rakibi CHP’li Ali Öztunç, çok sevilen, çok güçlü bir aday olmasına rağmen, AKP’nin yüksek oy almasına engel olamamıştı.
Depremden hemen sonraki günlerde Hayrettin Güngör’ü hatırlarsınız. İlk günlerde o da yoktu ortalıkta. Günler sonra enkazları ziyaret etmek istediğinde de sürekli protestolarla karşılaşmıştı. Halk, kendisini yalnız bırakan belediye başkanı istemiyordu.
AKP, burada kendilerince doğru bir şey yapıp adayı değiştirdi. Fırat Döngel’le seçime giren AKP, oyların %42’sini alarak birinci parti oldu. Hemen ardından, %33’lük oyla YRP geliyor.
AKP seçimi kazanmış olabilir ama Kahramanmaraş gibi AKP kalesi dediğimiz bir yerde oyları ciddi anlamda geriledi. Ve anlıyoruz ki Hayrettin Güngör’de ısrar etmiş olsalardı, asla kazanma şansları olmayacaktı.
Şanlıurfa da yıllardır AKP’nin kalesi olarak bilinen illerimizden. AKP, Kahramanmaraş’ta yaptığı aday değişikliğini Urfa’da yapmadı. Seçime mevcut Başkan Zeynel Abidin Beyazgül’le girdi. Karşısında ise YRP’den Kasım Gülpınar aday oldu. 31 Mart seçimleri Urfalılar için, deprem sonrası kendilerini yalnız bırakan AKP’den hesap sorma vaktiydi. Ve bu hesap AKP için epey can yakıcı oldu.
2019 seçimlerinde halkın %61’inin desteğini alan AKP, 2024 seçimlerinde %33’lere kadar gerileyerek yerini, %39 alan YRP adayı Mehmet Kasım Gülpınar’a bıraktı. Seçmen sayısının 200 bin arttığı Urfa’da, 516 binden, 300 binlere kadar gerileyerek belki de en önemli hezimetlerini burada yaşadılar.
Malatya da AKP’nin kazandığı ama oylarında ciddi anlamda erime yaşadığı illerimizden. 2019 seçimlerinde AKP adayı Selahattin Gürkan oyların %68’ini alarak birinci parti olmuştu. CHP ise %23 alabilmişti. Tüm deprem bölgesinde olduğu gibi mevcut başkana tepki fazla olduğu için burada da aday değişikliği yapan AKP, hayatta kalmaya çalışmış. Pazar günü yapılan seçimlere Sami Er’le giren AKP, oyları %49’lara kadar gerilemesine rağmen birinci parti oldu. Malatya için önemli bir isim olan Veli Ağbaba ise %37 ile ikinci oldu. Görülüyor ki AKP’nin oyları yarı yarıya erimiş. CHP ise birinci parti olamasa da oylarını arttırmış.
Kilis, deprem bölgesinde en az yıkımın olduğu illerimizden. Ama AKP için yıkım oldukça fazla olmuş. 2019 seçimlerinde %47 oy alan AKP, 2024 seçimlerinde oylarını %27’lere kadar düşürmüş. 2019 seçimlerinde ittifak adayını destekleyen CHP ise, aday gösterdiği 2024 seçimlerinde Hakan Bilecen ile oyların %42’sini alarak Kilis’i AKP’den kurtarmış.
Şimdi tüm bölgeye baktığımızda çıkan sonuç şu: Bu siyasi depremde enkaz altında kalan AKP oldu.
Ve biz de onu o enkaz altında bırakacağız!