Maraş depremlerinin ardından öğrenci yurtlarının depremzedelere tahsisi gerekçe gösterilerek üniversitelerde eğitime ara verilmiş ve ardından da online eğitime geçilmişti.
Deprem bölgesinde yaşayan öğrenciler de dahil olmak üzere üniversite gençliğinin çok önemli bir kısmı karara karşı çıkmasına rağmen Saray, kararından geri adım atmadı.
Yurtlar boşaltıldı, öğrenciler memleketlerine geri döndü ve seçimlerde oy kullanmak için yeni adres bildirimlerinde bulundular.
Seçmen listelerin kesinleşmesine sadece 4 gün kala, YÖK Başkanı artık “hibrit eğitime” geçileceğini, isteyenlerin okullarda yüz yüze yapılacak derslere katılabileceğini, isteyenlerin de online eğitime devam edebileceğini açıkladı.
Ancak asıl önemli konu olan dönecek öğrencilerin barınmalarıyla ilgili bir şey söylenmedi ve yurtlardan çıkarılan öğrenciler doğal olarak memleketlerinde kalmaya devam etti.
Seçmen listeleri kesinleştikten hemen sonra Spor Bakanının yaptığı, “Yurtların açıldığı ve isteyen öğrencilerin yurtlarına dönerek yüz yüze eğitime dahil olabilecekleri” açıklaması, AKP iktidarının üniversiteleri nasıl bir oyuncağa çevirdiğini gösteriyor.
Yurtların açılabileceği YÖK’ün ve Bakanın açıklamaları arasında geçen ve seçmen listelerinin kesinleştiği beş günde mi belli oldu?
Deprem gerekçesiyle yurtların boşaltılması, iktidarın seçim oyunlarını gösteriyor. Antalya, Sivas ve Diyarbakır gibi deprem bölgesine komşu olan illerin dışındaki yerlerde bulunan öğrenci yurtlarının neredeyse tamamı boş kaldı.
Amacın depremzedeleri yerleştirmek değil öğrencileri bir şekilde üniversiteden uzaklaştırmak olduğu ortaya çıktı.
AKP iktidarı öğrencileri şaşırtmak, onları arafta bırakmak ve en azından bir kısmını sandıktan uzak tutabilmek adına böylesine rezil bir yöntem uydurdu.
Spor Bakanının seçmen listeleri kesinleştikten sonra yaptığı “Yurtlar müsait, isteyen öğrenciler geri dönebilir” açıklaması bu kurgunun itirafıdır.
Eğitimine kampüste devam etmek isteyen öğrencilerin bir kısmı doğal olarak memleketlerinden ayrılacak ve yurtlarına dönecek.
Nerede oy kullanmak zorundalar? Tabii ki memleketlerinde!
Dönecekler mi? Harcanacak yol parası ve zaman düşünüldüğünde bu öğrencilerin önemli bir kısmı yurtlarında kalacak ve oy kullanamayacak.
Hiçbir gerekçe yokken üniversiteyi kapatanlar, öğrenciler düzenlerini oturttuktan ve oy kullanacakları adres bildirimlerini yaptıktan sonra yeni bir düzen icat ediyor. Bunun “eğitim aşkı” ile ilgili olmadığı çok açık.
Tanzanya’daki 500 seçmeni düşünecek kadar “hassas” olan ve bu ülkede yeni sandıklar kuracağını açıklayan AKP iktidarı, yüz binlerce üniversite öğrencisinin siyasi iradesini çiğnemeye utanmıyor!