Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dün Türkiye’de günlerdir beklenen önemli ziyaretini gerçekleştirdi. Lavrov’un ziyareti hem Türkiye hem de dünya gündemi açısından büyük önem taşıyordu. Ülkeler hava sahalarını kapattığı için Rusya’dan çıkamayan Lavrov’un ziyareti bu anlamda da ayrı bir önem taşıyordu.
Görüşmenin Türkiye gündemi ile ilişkili kısmı, Suriye’ye olası askeri harekat için Rusya’nın onay vermesi beklentisiydi. Erdoğan özellikle bir seçim yatırımı olarak bu harekata çok önem veriyor. Ancak Rusya’dan bugüne kadar gelen tepkiler, harekata henüz yeşil ışık yakılmadığını gösteriyor.
Nitekim Lavrov’un dünkü ziyaretinde de bu anlamda olumlu bir gelişme olmadı. Lavrov, görüşme sonrası yaptığı açıklamada Suriye ile ilgili bir sonraki görüşmenin Temmuz ayında yapılacağını söyledi.
Lavrov-Çavuşoğlu görüşmesinin ikinci önemli gündemi ise tahıl sorununun nasıl çözüleceği üzerineydi. Bilindiği gibi Ukrayna, dünyanın en önemli tahıl üreticilerinden biri ve Rus işgalinden dolayı aylardır Ukrayna’dan dışarı tahıl ürünleri çıkarılamıyor. Rusya’ya yönelik işgal nedeniyle uygulanan ambargo, Rusya’dan da tahıl ihracı yapılmasına engel oluyor. Hal böyle olunca, dünya çapında bir gıda krizi yaşanması kaçınılmaz.
Tahıl sorununun çözümü için ortaya atılan, daha doğrusu dünkü görüşmede öneri olarak sunulan şey ise şu: BM, Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasında oluşturulabilecek bir mekanizma ve işbirliği sayesinde Ukrayna’dan tahıl, ayçiçeği ve ayçiçek yağının çıkarılması.
Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklamalarındaki hararetten anlaşılıyor ki, AKP iktidarı bu planı destekliyor. E tabi onlar bayılır böyle uluslararası krizlere balıklama dalmaya. Bu tür krizlerde rol alarak AKP iktidarının hâlâ işe yaradığını bir yerlere gösterme gayretindeler.
Çavuşoğlu’nun açıklamalarından anlaşılan bir şey daha var. O da Rusya’nın da bu planı desteklediği. Lavrov da açıklamalarında planın aleyhine bir şey söylemedi. Ancak Çavuşoğlu’nun açıklamalarındaki bir cümle işin rengini açıkça ortaya koyuyor: “Ukrayna tahıl ürünlerinin, ayçiçek ve ayçiçek yağının uluslararası piyasalara ulaştırılması karşılığında Rusya’nın, ihracatının önündeki engellerin kaldırılması talebi”.
Türkiye zaten Rusya’ya uygulanan ambargoya katılmadığı ve son zamanlarda Rus oligarkların neredeyse ikinci vatanı haline geldiği için dünyanın gözünde Rusya yanlısı bir konuma itiliyor. Bu tahıl meselesiyle ilgili plana dahil olmak ve Rusya’ya uygulanan ambargonun hafifletilmesi için pazarlığa girişmek, Türkiye’yi daha zor bir durumda bırakacak.
Şimdi kadrolu Rusçular diyecek ki, “E, dünyanın tahıla kavuşması kötü bir şey mi?”
Değil elbette ama dünyadaki tahıl sıkıntısının sebebini bir düşünsünler derim. Her ne kadar Rusya bu sıkıntıdan Batı’yı ve ABD’yi sorumlu tutsa da bugünkü tahıl sorununun başlıca sebebi Rusya’dır. Sanki Ukrayna’yı ABD işgal etmiş gibi bir de pişkin pişkin üste çıkıp çözüm mekanizmasında yer almak istiyorlar.
Rusya’nın başlattığı işgal neticesinde ortaya çıkan tahıl sorunu yine Rusya’nın içinde olduğu mekanizmayla çözülecek ve karşılığında da işgalci Rusya’ya uygulanan ambargo kaldırılacak. Eşkıyalığın bu kadarı gerçekten görülmemiş bir şey.
Bu kadar pişkin bir eşkıyalığı Amerikan emperyalizmi bile yapmadı.
Çağlar öncesinde kalmış, Moğol yağmacılarını andıran bir şekilde hem Ukrayna’nın tahılını çalacaksın, hem Ukrayna limanları mayınlardan temizlensin de saldırayım diye pusuya yatacaksın, hem de bunu çözüm mekanizması içinde yapacaksın.
Rusya, Ukrayna’yı işgal edecek, karşılığında ambargo uygulanacak, dünyada tahıl krizi çıkacak ama suçlu işgalci Rusya değil yine Ukrayna olacak. Rusçuların mantığındaki mantıksızlığa bakar mısınız?
Hadi Rusları anladık, Odesa’yı mayınlardan temizletip saldıracaklar. Ya bizimkiler?
Ne akla hizmet bu planı savunuyorlar ve dahil olmak istiyorlar? Bir de mayınları Türkiye temizleyecekmiş. Hadi diyelim Türkiye mayınları temizledi ve Rusya da gitti Odesa’ya saldırdı, ne olacak? Dönüp Türkiye’ye demeyecekler mi, plan sizindi, mayını temizleyen de sizsiniz, Rusya’nın saldırısında destek oldunuz, bundan sonra size de tıpkı Belarus gibi ambargo uygulayacağız.
Ya da gittik mayınları temizledik, gemiler Ukrayna’dan çıktı, Rusya sözünü tutmadı ve tahıllara el koymak için gemilere saldırdı. Türk donanması, Rusya donanması ile karşı karşıya mı gelecek?
Türkiye’nin bir an önce adamakıllı politikalar üretmesi gerek. Tarafsız kalacağım deyip Rusya’yı desteklemek Türkiye’ye hiçbir şey kazandırmaz ama çok şey kaybettirir.