Putin’in 1 yıl süren tahıl anlaşmasından neden çekildiği artık gayet net. Amaç, Ukrayna’ya hiçbir şekilde tahıl ihraç ettirtmemek ve tüm dünyaya gıda şantajı yapmak.
Tahıl anlaşması geçerliliğini yitirdiği günden bu yana Odesa limanını ve silolarını hedef alan saldırılar, en son Tuna kıyısındaki saldırılarla devam ediyor.
Orta Avrupa’dan Romanya-Ukrayna sınırı boyunca, (Dobruca-Sancak arasından) Karadeniz’e dökülen Tuna deltasındaki İzmail limanı, hem nehir yoluyla Avrupa’ya hem de Romanya-Bulgaristan-Türkiye kıyı hattı üzerinden tüm dünyaya tahıl ihracı için koridora alternatif arz ediyordu.
Dolayısıyla Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısında magandalık boyutundaki temel motivasyon hiç değişmedi. “Ya benimsin ya toprağın” arabeski de “yakarım bu âlemi” raconu da baki.
Tahıl koridorunda en başından beri Kremlin’in ve Rus papağanlarının mızmızlanması neydi? Güya Ukrayna tahılı zenginlere gidiyor. Aksine, olağan pazarı zaten Akdeniz havzası olan Ukrayna tahılı, savaş şartlarına rağmen fakir ülkelere her zamankinden daha çok gitmişti.
Rusya’nın “fakirlere tahıl” gibi bir davası olsaydı, geçen yıl anlaşmanın hayata geçmesinden bir ay önce, sırf Mykolaiv’deki tahıl depolarını hedef alarak 300 bin ton tahılı yok etmezdi.
Bir yıl sonra, tahıl koridoru anlaşmasının sona ermesiyle birlikte Odesa ve İzmail limanlarına yapılan roket ve dron saldırılarında yine şimdiye kadar 300 bin tona yakın tahıl yok edildi.
Rusya’nın bir de Ukrayna’dan çaldığı tahıl var. 2022 Mayıs ayı itibariyle Ukrayna makamlarının tespit ettiği gasp edilmiş tahıl miktarı, 400 bin tondu.
Peki, Rusya bu süre zarfında zenginden alıp fakire mi dağıttı? Tam tersine, çalıntı malı aklamakla meşguldüler. Rus oligarkların Türkiye’de kurduğu paravan şirketleri aracılığıyla Türk limanlarını da bu hırsızlığa alet etmiş görünüyorlar.
Rakamların bir anlam ifade etmesi için şu kadarını söyleyelim: Geçtiğimiz Ekim ayında Rusçu darbe yapılan Burkina Faso’nun yıllık buğday tüketimi, 360 bin ton. Kişi başına 16 kg eder ki, bu da dünya ortalamasının dörtte biri. Yani son derece yetersiz.Fakir ülke edebiyatıyla geçen bir yılın sonunda Rusya-Afrika ülkeleri zirvesinde Putin’in ücretsiz tahıl vadettiği ülkeler ise zaten Rusçu darbe kuşağına dönmüş Sahel ülkeleri: Burkina Faso, Mali, Somali, Orta Afrika Cumuriyeti ve Eritre. (Sahel dışından bir de Zimbabwe var.)
Ama herkes biliyor ki, Rusya’nın darbe ihraç ettiği Afrika ülkelerine öncelikli yardım (!) planı tahıl değil, Wagner! Putin’in ülke başına vadettiği 25-50 bin ton tahılla Afrika’da kimsenin karnı doymaz ama Wagner’in kurşunu herkese yetecek. Buna şüphe yok.